Lisää koriisi myös nämä:

Ostoskorin sisältö:

Näin kyllästetään puuvene


Kyllästäminen on puisen veneen pitkäikäisyyden 
kannalta tärkein yksittäinen työvaihe

Puulaadusta riippumatta huolellinen puuveneen kyllästys pidentää merkittävästi huoltoväliä ja takaa veneelle vuosikymmenien käyttöiän. Hyvin kyllästetty puu ei ime itseensä vettä ja ei tällöin elä kosteuden takia. Kun puun kosteuseläminen on näin minimoitu, ei puu pääse haristumaan ja vene kestää säätä ja aikaa.

Millä vene kannattaa kyllästää

Periaatteessa kyllästykseen käytettävä öljy voi olla mitä tahansa öljyä, koska öljy kuin öljy pitää veden poissa puusta. Yleensä suositaan kuivuvia kasviöljyjä, koska ne ovat ekologisempia ja niiden päälle on helpompi lakata tai maalata. Parhaat kyllästystuotteet sisältävät useita eri öljyjä, koska niiden erilaiset molekyylikoot varmistavat sen, että tuotetta imeytyy varmasti joka sopukkaan. Ohuemmat öljyt (esim. kiinanpuuöljy) täyttävät pienemmät tiehyet ja paksummat öljyt (esim. pellavaöljy) täyttävät nopeammin huokoisemmat kohdat. Osa öljyistä (esim. vernissa) myös kuivuu nopeammin, ja viimeistelytöihin pääsee nopeammin. Vain yhtä öljyä sisältävä tuote ei toimi yhtä hyvin kuin öljyjen seos.

Jos mahdollista valitse eri puulaaduille oma 
juuri sille tarkoitettu kyllästysaine

Eri puulaaduilla on toisistaan poikkeavia ominaisuuksia, ja paras olisikin, jos eri puulaaduille olisi oma kyllästysöljynsä. Esimerkiksi mänty, mahonki ja tiikki eroavat ominaisuuksiltaan merkittävästi ja parhaiten männylle sopii männylle tarkoitettu kyllästysaine, tiikille tarkoitettu ja mahongille mahonkiin suunniteltu.

Käyttövalmis vai itsetehty kyllästysaine puuveneelle?

Veneen kyllästämiseen on useita kaupallisia tuotteita, mutta kannattaa valita kyllästysaine, joka on tehty arvokkaista ja paremmista raaka-aineista, kuten kiinanpuuöljystä. Tärkeintä on saada mahdollisimman paljon öljyä imeytymään puuhun ja välttää turhaa liuotinta, joka haihtuu pois ja jättää puun ”tyhjäksi”. Valitse kyllästysaine, jolla on matala VOC (haihtuvat orgaaniset yhdisteet) arvo ja jossa ohentimena on luonnosta saatavia liuottimia, kuten puutärpätti.


Tee-se-itse- kyllästysaine puuveneelle

Jos teet kyllästysaineen itse, on haasteena löytää tehokas homeen ja lahon torjunta-aine. Valmiina myytävissä tuotteissa on käytössä kunnolliset biosidit homeen ja lahon torjuntaan, ilman niitä on suurempi riski, että luonnonöljyt homehtuvat. Joissain vanhoissa resepteissä neuvottiin lisäämään lahonestoaineita, esimerkiksi Aspergolia. Sinkkinaftenaatti on tehokas homeen ja lahonestoaine, jota saa kuluttajille myydä. Sitä lisätään luonnonöljykyllästeisiin suhteessa 3 %. Öljyiksi kannattaa valita pellavaöljy ja kiinanpuuöljy. Parhaissa valmiissa kyllästysaineissa käytetään useampia öljyjä, jotta puu kyllästyy parhaalla mahdollisella tavalla. Perinteisissä puuveneen kyllästysaineen valmistusohjeissa puhutaan puutärpätistä, jota tulisi lisätä öljyn sekaan. Pieni liuotinten määrä on eduksi helpottaen tuotteen levitystä. Paras olisi, jos tuotteessa ei olisi synteettisiä liuottimia ollenkaan, vaan mahdolliset liuottimet olisivat luonnosta.

Muistilista:

 1. Kyllästä pellavaöljyn ja kiinanpuuöljyn seoksella.
 2. Luottimeksi tarvittaessa puutärpätti (ei koskaan lakkabensiini).
 3. Homesuojaus sinkkinaftenaatilla. Älä käytä peruskyllästeitä, jotka ovat yli 95 % lakkabensiiniä.
 4. Kuivike nopeuttaa kyllästeen kuivumista.

Puuveneen kyllästäminen 

Kyllästäminen auttaa suojaamaan puuta veden ja ilman vaikutuksilta ja pitämään veneen kestävänä. Ennen kyllästämistä vanhat maali- ja lakkakerrokset tulisi hioa pois ja puu kuivattava mahdollisimman hyvin. Kyllästysaine levitetään siveltimellä, lyhytkarvaisella telalla tai ruiskulla märkää märälle periaatteella, eli uusi kerros levitetään heti kun edellinen on imeytynyt. On tärkeää varmistaa, että kyllästysaine ei kuivu pintaan, ja jatkaa kyllästämistä niin kauan kuin puu imee öljyä. Kyllästäminen voi kestää yhdestä päivästä useisiin päiviin riippuen veneen koosta ja käytetystä kyllästysaineesta. On tärkeää lukea käsiteltävän tuotteen ohjeet ennen kyllästämistä.

Kun öljykyllästetty vene on kuivunut riittävän kauan voidaan se pintakäsitellä. Riittävän kauan riippuu valittavasta pintakäsittelystä. Esimerkiksi terva voidaan levittää pintaan hyvinkin pian, kun taas lakkaus vaatii pohjalta selvästi kuivempaa alustaa. Myös käytetty kyllästysaine ja kyllästystapa vaikuttavat kuivumisaikaan. Esimerkiksi itsetehdyt kyllästeet kuivuvat usein huomattavan kauan, jopa 4-6 viikkoa. Kun taas oikea tähän tarkoitukseen tehty tuote voi olla lakattavissa jo viikon kuluttua kyllästyksestä.

Muistilista:

 1. Hio lakat tai maalit pois vanhasta veneestä syksyllä, jotta puulla on aikaa kuivua ennen kyllästystä.
 2. Tee kyllästys hyvän sään aikana, käytä tarkoitukseen sopivaa kyllästysainetta tai tee se itse.
 3. Hanki riittävästi kyllästysainetta, varaa riittävästi aikaa ja levitä uusi kerros heti edellisen imeytymisen jälkeen.
 4. Pyyhi imeytymätön kylläste pois, käytä tarvittaessa rasvanpoistoainetta.
 5. Älä jätä rättejä myttyyn, polta ne, kastele vedellä tai levitä ne kuivumaan.
 6. Puhdista työvälineet liuottimella tai pensselinpesuaineella tai anna kuivua koviksi jätteiden kanssa.
 7. Anna kyllästeen kuivua ennen pinnan lakkaamista tai maalaamista.

Lue seuraavaksi: